Domácí nudle a fleky

Domácí nudle! Spousta lidí nemusí „šunkofleky“, páč se k nim váže nemilá vzpomínka na školní jídelnu. Jenže když je neošidíte a místo kupovanejch flíčků si uděláte svoje vlastní, zjistíte, že neni nic lepšího! 🙂 Doma je děláme vždycky s uzeným masem z žeber, vysoký tak akorát, aby pěkně křupaly! Tentokrát jsem ulovila  „u Cibulky“, mimochodem v nejlepším uzenářství v Praze, kam chodila nakupovat už moje prababička, tu jejich fantastickou královskou slaninu! Taky pár škvarečků a kam se hrabe uzený 😀

Ingredience na těsto:
5 vajec
asi 600g polohrubé či hrubé mouky

Dále potřebujeme:
slaninu nebo uzené maso
4-5 vajec
škvarky
100g másla
sůl

Těsto na nudle zaděláme v domácí pekárně nebo klasicky na pracovní ploše.
Do mouky uděláme důlek, vyklepneme vejce a rozmícháme ho vidličkou. Poté vše hnětením zpracujeme, mouku přidáváme podle potřeby, dokud těsto nepřestane lepit. Necháme ho odpočnout v lednici klidně přes noc. Pak ho rozdělíme na 5 kousků a z každého vyválíme slabounkou placku, kterou necháme proschnout na utěrce cca 10 minut, v polovině schnutí otočíme. No a může se krájet 🙂

Buď placku srolujete nebo nakrájíte na cca 2cm proužky, a pak na kostičky.


Nudle uvaříme do měkka ve vroucí osolené vodě, scedíme, vysypeme do pekáče a ještě vařící promastíme máslem. Pak fleky promícháme s nakrájenou slaninou, pokrájenými škvarky, trochu osolíme, zajileme rozkvedlaným vejcem a dáme péct do vyhřáté trouby na 190 stupňů, dokud nezezlátnou podle naší představy.

Z pěti placek budete mít velkej plech nebo pekáč, samozřejmě můžete použít jen část placek a ze zbylých nakrájet nudle do polévky. Ty necháte proschnout, aby se nelepily a uchovat je v zavřené dóze.
Domácí fleky jsou nejlepší za tepla, s kyselou okurkou 🙂 A už žádná školní jídelna!