Categories Ostatní

Dýňové máslo se slaným karamelem

Posted on
Dýňové máslo se slaným karamelem

img_8019

Dýně, dýně, dýně!! Všichni teď nějakou dobu z týhle plodiny pojedeme polívky, pyré i jiný přílohy 🙂 Zkuste si udělat fantastický dýňový máslo se slaným karamelem, který se báječně hodí třeba jako pomazánka na teplý toasty, do rolád, na lívance, ke slepování cukroví nebo prostě na prasáka jen tak lžičkou, jak ho rádi ujídáme u nás doma ☺ Je to velká dobrota!

Ingredience:
1 středně velká dýně / já měla dvě malý hokaido/
4 lžíce másla

Na slaný karamel:
50g másla
100g třtinového cukru
100ml 33% smetany
mořská sůl.

Dýni rozkrojíme, vydlabeme semínka a křížem nařízneme. Potřeme trochou oleje, posolíme a pečeme ve vyhřátý troubě na 190 stupňů asi 45 minut. Upečenou dýni oloupeme, nakrájíme na kostky a rozmixujeme se 4 lžícema másla.

img_8020 img_8028 img_8032
Do hrnce nasypeme třtinovej cukr a za stálýho míchání ho zahříváme na středním plameni. Nejdřív nám začne hrudkovatět, postupně se pak rozpustí a v ten moment k němu přidáme kousky másla. Cukr začne hodně pěnit a bublat a my vznikající karamel soustavně mícháme až do rozpuštění másla. Poté přidáme smetanu a opět mícháme.

img_8042 img_8047 img_8050
Ještě chvíli necháme směs probublat, odstavíme z plotny, přidáme lžičku mořské soli a karamel je hotov! Ten pak, dle chuti, vlijeme do umixované dýně s máslem a celé to prošleháme ručním šlehačem. 

img_8054 img_8063 img_8067

Sladkost si upravíte práve množstvím přidaného karamelu.
Hotovým máslem naplníme uzavírací sklenice a skladujeme v chladu 🙂 Pořiďte si malý skleničky, známý vám utrhnou ruce, až tuhle dobrotu ochutnaj!