Categories Dělěná strava

Koprová omáčka s tuřínem a ztraceným vejcem

Posted on
Koprová omáčka s tuřínem a ztraceným vejcem

Moje mamka asi půl roku jí podle dělěný stravy. Nemíchá „zvířátka“ s „kytičkama“, daj se z toho, co máte k dispozici, udělat prima jídla, neni vám těžko a váze to prospívá

Dneska přišla s tim, že má už měsíc chuť na koprovku s bramborem! No a co s tim teď…brambory ani mouku nesmíte ve zvířátkovej den, knedlík taky nepřipadá v úvahu…čim to jako zahustim a jakou k tomu udělám přílohu??! To je blázen, nejde to. Ledaže…

Ingredience:
1 velká petržel
1 větší tuřín
100g másla
1 menší cibule
200g taveného sýru bez škrobu
200ml smetany (30% a víc)
1l hovězího vývaru
čerstvý kopr
1 lžíce octa
sůl, pepř
vejce

Tuřín, kterej se dá chuťově po uvaření přirovnat k bramborám, oloupejte, nakrájejte na kostky a dejte vařit do osolené vody.


Na máslo do hrnce hoďte nadrobno nakrájenou cibuli, na kostičky nakrájenou petržel a restujte vše dozlatova. Přilijte asi hrnek vývaru, přidejte tavený sýr a metličkou vše spojte. Přiveďte k varu a promixujte tyčovým mixérem.

Postupně do hrnce přilejvejte vývar, aby se hustota podobala omáčce. Část uvařenýho tuřínu pak přidejte do omáčky a znovu rozmixujte. Taveňák (kterej příště zkusim vynechat a dám víc petržele+tuřínu do základu), vám to dobře zahustí, stejně jako uvařenej tuřín. Nakonec přilijte smetanu, lžíci octu, omáčku osolte, opepřete a přidejte nasekanej kopr.

Zbylej tuřín poslouží jako příloha místo brambor, ještě ztratit vajíčko a je to K mýmu překvapení je koprovka fakt výborná a máma šťastná jak blecha