Categories Polévky, Vegetariánské

Kulajda z bešamelu

Posted on
Kulajda z bešamelu

img_9031

Máte v mrazáku zásoby hub nebo patříte mezi šťastlivce, kteří ještě o víkendu donesli poslední houbovou nadílku z lesa domů? Ať tak či tak, všem vám závidim, páč já mám zase prdlačku 😀 Farmářský trhy nebo Makro to jistí, a tak hurá na mojí milovanou kulajdu tak, jak ji po desetiletí děláme u nás doma ☺

Ingredience:
1 velká lžíce másla
cca 2 lžíce hladký mouky
300ml mléka
2 velký brambory
Houby podle chuti, cca 200g
Smetana 30% a víc, na zjemnění
vejce
3 kuličky nového koření, 2 bobkový listy, 4 kuličky pepře
Šťáva z citronu
Sůl, pepř, kmín
Kopr

Brambory nakrájíme na malinký kostičky a dáme vařit do osolené vody spolu s troškou kmínu, novýho koření, kuliček pepře a bobkovýho listu.
Z másla a mouky si uděláme světlou jíšku, do které postupně přiléváme mléko a za stálýho míchání vyšleháme hladký bešamel .

img_9036 img_9038 img_9048
Když se brambory začnou vařit, přihodíme k nim pokrájené houby a vaříme do měkka.
Celou směs hub a brambor i s vodou vlijeme do hrnce s bešamelem, rozmícháme a necháme provařit. Na konec přidáme smetanu na zjemnění, dochutíme solí, pepřem, citronovou šťávou a koprem. Podáváme se ztraceným vejcem.

img_9050 img_9070