Categories Dezerty

Maminčin jablečný koláč

Posted on
Maminčin jablečný koláč

Tenhle koláč byl původně tvarohovej. Jenže když jsme si jednou udělali k sváče česnekovou pomazánku a mámě tvaroh sežrali, zaimprovizovala a vzniknul ten nejlepší jablečnej koláč, jakej jsem kdy jedla ☺ Je vláčnej, celej voní máslem a navíc je strašně jednoduchej na přípravu 🙂 Napíšu vám i tu tvarohovou variantu pro případ, že bydlíte se slušnýma lidma 😀 😀

 
Ingredience:
Těsto:
3 hrnky polohrubé mouky /já ho tentokrát dělala ze špaldový celozrnný a byl skvělěj!/
1 hrnek třtinovýho cukru
1 prášek do pečiva

Náplň:
15 nastrouhaných jablek /strouhám i se slupkou 🙂 /
Skořice /asi půl lžičky/
Hrst hrozinek
3 lžíce třtinovýho cukru

+ 1 celé, dobře vychlazené máslo /klidně ho dejte na 15 minut do mrazáku, ať se vám líp krájí/

Troubu předehřejeme na 180 stupňů.
Sypký ingredience na těsto smícháme a rozdělíme napůl. Jablka omyjeme, nastrouháme nahrubo, smícháme s cukrem, hrozinkama i skořicí. Plech si silně vymažeme máslem, vsypeme rovnoměrně půlkou sypký hmoty, na kterou navršíme jablečnou směs. Tu zbytečně nezbavujeme šťávy, není-li jí opravdu moc. Jablka zasypeme druhou polovinou sypký hmoty a celý to zakryjeme plátkama másla, který při pečení vytvoří na koláči úžasnou křupavou drobenku. Hotovo dvacet, koláč jde do trouby a peče se do zlatova, asi 40 minut 🙂

Tvarohová náplň:
3 měkké tvarohy
1/2 l mléka
3 vejce
1 vanilkový cukr
180g třtinovýho cukru
Hrst hrozinek

Vejce ušleháme s cukrem, přidáme tvaroh, mlíko a celou směs šleháním spojíme. Přidáme hrozinky a další postup je stejnej, jako u jablečný varianty 🙂

img_6778