Melanzane alla parmigiana – Lilky po Parmsku

tenhle recept se ke mně dostal před pár lety, a je od maminky jednoho Itala, žijícího v Praze.
Vždycky, když Parmigianu jim, řikám si, že vlastně neni vůbec špatný bejt vegetarián
Pokud milujete lilky, parmezán, dobrej olivovej olej a mozzarellu, tohle bude Vaše jídlo!

Ingredience:
2 velké nebo 3 střední lilky
2 pytlíky mozzarely
400g Parmezánu /nejlépe 24 mesíčního/
10-15 lístků bazalky
Hladká mouka
2 šalotky
1,5l Passata di pomodoro / omáčka z pasírovaných rajčat – koupíte v Lidlu, Tescu /
Sůl, pepř,
Extra virgin olivový olej

V hrnci, na lžíci olivovýho oleje, zesklovatíme nadrobno nakrájenou šalotku, přilijeme 2 sklenice Passaty, osolíme, opepříme, promícháme a necháme lehce probublat. Stáhneme z ohně, vmícháme posekanou bazalku a dáme stranou.

Lilky omyjeme, odřízneme oba konce a podélně je nakrájíme asi na 0,5cm plátky. Osolíme z obou stran a necháme je tzv. vyplakat = lilky pustí vodu, kterou pak kuchyňskou utěrkou otřeme. Vyplakáný plátky lilku obalíme lehce v hladké mouce a na troše olivovýho oleje zatáhneme na pánvi – dozlatova. Opečený lilky odkládáme na pečící papír, kterej vsákne přebytečnej olej.

Mozzarellu nakrájíme na malinký kostičky, parmezán nastrouháme najemno a 100g si dáme stranou na závěrečný posypání.

A můžeme začít vrstvit Dno zapejkací mísy pokapeme olivovým olejem, pokryjeme rajčatovou omáčkou, poklademe lilkama – přesně, jako když děláte lasagně. Poházíme kousky mozzarelly, posypeme parmezánem, a tak pořád dokola. Končíme rajčatovou omáčkou.
Odklopený dáme péct do předem vyhřátý trouby na 180 stupňů, na 30 minut. Pak to celý zasypeme zbylým parmezánem a dopékáme asi 15-20 minut, dokud není krusta nazlátlá.
Po upečení mísu vyndáme z trouby a po vychladnutí ji dáme ještě na 3-5 hodin do lednice, nejlépe přes noc. Druhý den máte tu nejlepší Parmigianu, jakou jste kdy jedli