Poctivá zelňačka z uzených žeber

Tohle je přesně počasí na nějakou skvělou vařicí polívku, kterou zelňačka určitě je Ta nejlepší je z uzených žeber, s trochou smetany na zjemnění. Žádná věda, jdem na to!

Ingredience:
2 velké brambory
500g kysaného zelí
500g uzených žeber
100ml 30% smetany
1 lžíce másla
2 lžíce hladké mouky
Lžička sladké papriky
2 bobkové listy
5 kuliček pepře
3 kuličky nového koření
Sůl, pepř, kmín

Uzený žebra, spolu s divokým kořením uvaříme do měkka, vývar scedíme přes plátýnko a maso obereme.
Zvlášť dáme vařit se solí a kmínem brambory, nakrájený na kostičky a zvlášť pokrájený zelí.
V hrnci usmažíme jíšku z másla a mouky, na poslední půl minutku přidáme mletou papriku a zápražku zalijeme vodou se zelím a částí vývaru z žeber. Provaříme cca 15 minut, přidáme obraný uzený maso, brambory a na závěr polévku zjemníme smetanou. Dochutíme solí, pepřem a hotovo. Samozřejmě do ní můžete přidat i dobrou klobásku a přímo do talíře pak přidat lžičku zakysaný smetany…variant je mnoho