Categories Polévky, Vegetariánské

Polévka z pečené dýně

Posted on
Polévka z pečené dýně

Nemám moc ráda oranžovou barvu, ale tu dýňovou zbožňuju J Nejradši mám dýni pečenou na másle, třeba jako přílohu k masu, ale v tomhle počasí je asi nejlepší polívka z pečený dýně, pěkně na zahřátí ☺

Ingredience:
500g máslové nebo hokaido dýně
2 mrkve
1 jablíčko
Lžičku červený kari pasty /nebo lžičku kari/
1 šalotka
2 stroužky česneku
Chilli paprička
Lžíce másla
Zeleninový vývar
33% smetana
Sůl, pepř
Pár kapek olivovýho oleje

Dýni oloupeme /hokaido nemusíme/, nakrájíme na větší kusy, pokapeme olivovým olejem a dáme péct na 180 stupňů asi na 35 minut. V hrnci na másle zpěníme šalotku, nasekanej česnek, přidáme kari pastu a necháme ji hezky rozvonět. Pak přihodíme pečenou dýni, mrkev, nakrájený jablíčko, sůl i pepř a restujeme do zlatova. Já ji miluju ostřejší, takže do základu přidávám ještě nasekanou chilli papričku. Zalejem to vývarem, uvaříme do měkka a rozmixujeme tyčákem do hladka. Nakonec ji zjemníme smetanou, dochutíme solí, pepřem a podáváme třeba s čerstvou řeřichou a opraženýma dýňovýma semínkama.