Co takhle upéct báječnej Quiche? Slanej koláč, co je pořád celkem trendy 🙂  Různý druhy najdete skoro v každým bistru, kavárně či pekárně. S kamarádkou Zuzkou jsme jeden pekly zrovna včera a byl dokonalej!

Na těsto:
175g hladký mouky
100g studenýho másla
1 žloutek
4 lžíce studený vody

Náplň:
3 vejce
200g creme fraiche
200ml smetany ke šlehání /30% a vejš/
2 velký hrsti listovýho špenátu
200g slaniny
1 mozzarella
50g goudy
sůl, pepř
špetka muškátovýho oříšku

Přísady na těsto svižně zpracujeme v míse, abychom máslo dlouze rukama nezahřívali. Vyválíme z něj tenkou placku, kterou přeneseme pomocí válečku na formu a tu pak dáme odpočinout do lednice cca na 10 minut.

Troubu předehřejeme na 200 stupňů, vyndáme těsto, položíme na něj pečící papír a zatížíme ho třeba zapejkacíma mističkama nebo hrstí nějaký luštěniny /fazole, hrách/. Pečeme takto 15 minut, sundáme zátěž a pečeme ještě 5 minut, až povrch zezlátne. Mezitím si rozšleháme v míse vejce a přidáme creme fraiche se smetanou. Opět prošleháme. Směs osolíme, opepříme a ochutíme muškátovým oříškem.

Slaninu nakrájíme na nudličky a začneme ji restovat na pánvi. Ke konci restování přihodíme propraný listový špenát nebo ho můžeme podusit v rendlíku na trošce másla. Goudu nastrouháme nahrubo.
Na dno těsta nasypeme trochu goudy, slaninu, špenát i kostičky mozzarelly a zalejeme to směsí z vajec a smetany. Na vrch přijde zbytek strouhaný goudy a pečeme opět na 200 stupňů cca 25 minut do zezlátnutí.


Quiche jíme teplej nebo studenej, ale hlavně rychle, protože PAK už nebude 🙂