Categories Bez lepku, Dělěná strava, Hlavní jídla

Kuře Madras

Posted on
Kuře Madras

Kuřecí maso pro mě bylo vždycky trochu nudný. 🍗 Ne, že bych ho nemilovala pečený, na paprice atd, ale představa, že mám doma strávníky, co jedí jenom kuřecí, mě děsí! Po tejdnu bych nevěděla, co vařit
A pak sem zalistovala kuchařkou Romana Vaňka, Jednoduše a dokonale – KUŘE. 🍗 Takovejch jídel, kde hraje kuřecí hlavní roli a přesto to neni žádná nuda! Hm… přehodnocuju svůj názor a chystám se další recepty vyzkoušet Dneska došlo na první z nich a jelikož miluju Indickou kuchyni, volba padla na Kuře Madras! Dokonalá kombinace chutí a vůní orientu. Indii sem nikdy nevařila, ale podle tohodle receptu to svede každej! Jdem na to.

Ingredience:
1,2kg kuřecích stehen (4-6ks)
1 střední červená cibule
1 střední žlutá cibule
2 větší rajčata
10g oloupaného zázvoru
2 stroužky česneku
3 chilli papričky
100g másla
1 zarovnaná lžička mletého hřebíčku
1 zarovnaná lžička mletého kardamomu
1/2 lžičky mleté skořice
2 kávové lžičky mletého koriandru
1 kávová lžička kurkumy
1 lžíce restovaného kari
2 lžičky soli
500ml vody
500ml kokosového mléka ( nejlepší je AROYO)

+ na marinádu:
2 lžíce oleje
1 kávová lžička soli
1 kávová lžička restovaného kari
1 kávová lžička kurkumy
1 kávová lžička chillli

Postup na restované kari:
Na nepřilnavý pánvi, rozehřátý na středním ohni, nasypeme 2 lžíce kari koření a plochou obracečkou mícháme, po dobu 1 minuty. Stáhneme oheň na minimum a za stálýho míchání dál restujeme 5 minut. Pak přesypeme koření do misky a necháme vychladnout.

Postup:
Stehna rozřízneme v kloubu na 2 části. V misce smícháme suroviny na marinádu, přidáme maso, důkladně promícháme a necháme přikrytý 30 minut odpočívat v pokojový teplotě.

       
Obě cibule nakrájíme na klínky, rajčata na kostičky a zázvor, česnek i chilli papričky najemno.

V pánvi rozehřejeme máslo a maso na něm opečeme dozlatova z obou stran, nejřív kůží dolu. Pak ho vyjmeme, dáme stranou a máslo slejeme do kastrolu tak, aby koření zůstalo v pánvi…můžete použít cedník.

       

V kastrolu s máslem zpěníme cibuli, přimícháme rajčata, pak zázvor, česnek, chilli papričky a opět promícháme. Přisypeme veškerý koření, restovaný kari i sůl a mícháme na středním plameni asi minutu.


   

Vložíme zpět opečený maso, přilijeme vodu, přivedeme k varu, stáhneme plamen a na mírným ohni vaříme 6 minut.
Pak přidáme kokosový mlíko, promícháme a vaříme nezakrytý, opět na mírným ohni dalších 30 minut.


Teď už nám tahle indická dobrota provoněla celej byt, stačí už si jen pochutnat na fantastickým jídle