Super rychlá véča z moře! 🙂 Ideální pro partu přátel nebo jako těžkou romantiku ♥ 🙂 Slávky nejsou finančně nijak zvlášť náročný, já je teď na rohlik.cz koupila za 90,- kaček/1kg!
Jo a sežraly jsme je s mojí rotwicí Zuzkou 😀 Bez bagetky, samozřejmě, protože hubnem, žejo! 😀

Ingredience:
Síťka slávek /1kg/
2 lžíce olivového oleje
3 šalotky
4 stroužky česneku
300ml bílého vína
hladkolistá petržel
1 chilli paprička
mořská sůl, čerstvě mletý pepř
100g studeného másla

Slávky namočte do mísy se studenou vodou, cca na půl hodinky. Pokud najdete nějaký rozbitý nebo otevřený, vyhoďte je. Ostatní očistěte a vodu slijte.

Šalotku, chilli papričku i česnek nasekejte nahrubo a zpěňte na oleji v hrnci nebo hlubší pánvi. Zalijte bílým vínem, které vyvařte asi na polovinu jeho obsahu. Přihoďte mušle, nahrubo nasekanou petržel, trochu mořské soli a čerstvě mletý pepř. Promíchejte, přiklopte poklicí a na středním plameni vařte 2,5 minuty.
        
Mušle se krásně otevřou a nasáknou do sebe všechny chuťe z vývaru! Znovu promíchejte, přiklopte ještě na dvě minutky a konec 🙂


Slávky vyndejte do talíře, ve kterém je chcete servírovat. Ty, které se neotevřou, opět vyhoďte. Do vývaru z mušlí vmíchejte kostičky studeného másla a slávky jím přelijte. Podávejte nejlíp s rozpečenou bagetkou. Dietáři maj smůlu, ale i bez ní je to dokonalost! 🙂