Lidi, co řikáte anglický kuchyni? Já myslim, že doby, kdy se o ní říkalo, že je mdlá či nudná, jsou dávno ty tam a Briti nám neustále svými recepty dokazujou, s jak rozmanitýma chutěma si uměj parádně pohrát. Je to asi 7 let, co mi moje zbožňovaná kamarádka Brigita přinesla ochutnat Steak and Guinness Cheddar Pie a já padla do mdlob! Tenhle koláč s ragů z hovězího masa, zeleniny a irskýho piva zkrátka nemá chybu a vy ho chcete jíst pořád a pořád dokola! 🙂 A hádejte co? Upéct ho je sranda…tak šup do zástěr a jdem na to.

Ingredience:
1kg hovězího masa /já kupuju hovězí krk a odblaním ho/
3 červený cibule
2 mrkve
100g mraženýho hrášku
3 stroužky česneku
2 tyčky řapíkatýho celeru
snítka rozmarýnu
2 lžíce olivovýho oleje
440ml = 1 plechovka Guinness /koupíte v Tescu/ 
2 vrchovatý lžíce hladký mouky
150g Cheddaru
200g listovýho těsta
1 vejce
1 lžíce hrubý mořský soli
čerstvě mletý pepř
Hrnec s poklicí, kterej můžete dát i do trouby /já mám báječnou pánev od Royalty Line, se sundavací rukojetí /
Zapékací miska

 

Maso si nakrájejte asi na 2cm kostky, cibuli na klínky, mrkev a česnek na kostičky a celer třeba na kousky, žejo 🙂 Rozmarýn nasekejte co nejjemněji to půjde.
Na rozpálenou pánev nalijte olej, snižte teplotu a přidejte cibuli, kterou restujte 10-15 minut. Pak teplotu opět zvyšte, přidejte česnek, mrkev a celer a všechno pěkně smíchejte dohromady. Nakonec přihoďte maso, rozmarýn, sůl a pepř a asi 4 minuty zprudka restujte.
  

Všechno pak zalijte Guinnessem, přidejte hrášek, 2 lžíce mouky, promíchejte, přiveďte k varu, přiklopte poklicí a šup s tim do trouby rozpálený na 190 stupňů, asi na 2,5 hodiny. I když to začne pekelně vonět, do trouby nelezte, aby vám z ní neuteklo teplo a neprodloužili jste si tak úmorný čekání na dobrotu 🙂
 

Zkrátit si ho ale můžete přípravou listovýho těsta.
Z většího kusu vyválíte placku požadovanýho tvaru podle toho, jakou máte zapejkačku a o trochu větší, aby vám těsto přesahovalo trochu přes kraje. Ze zbytku si vyválíte „poklici“ na ten váš báječnej masovej koláč 🙂 Do tý pak lehce nožem vyřežete mřížku a potřete ji celou rozšlehaným vejcem. To už máme ale masovou směs hotovou, maso se nádherně rozpadá a vy máte co dělat, abyste to nesežrali z hrnce jen tak samotný 😀

Jelikož máte ale pevnou vůli, vmícháte do směsi polovinu nastrouhanýho cheddaru a všechnu ji přendáte do zapejkací misky, vyložený listovým těstem. Navrch nasypete zbytek cheddaru, přečnívající těsto pomašlujete vejcem a celý to přikrejete druhým kusem těsta s mřížkou.
 
Tentokrát čouhající těsto „složíte“ dovnitř misky jako na obrázku a dáte péct do spodní části rozehřátý trouby, opět na 190 stupňů, asi na 45 minut, dokud těsto krásně nezezlátne 🙂
 
No a pak už se jen rozplýváte nad tím, jak to ti angláni báječně vymysleli!