Máte hroznou chuť na houbovou omáčku, ale zásoby lesních hub jsou nulový? Jsme na tom teda stejně, letos už to nepodcenim! Teď ale nezbejvá, než se poohlídnout po dostupných „náhražkách“ a něco dobrýho z nich uvařit! 🙂
Počet porcí: 4
Doba přípravy: 45 minut
Ingredience:
500g hlívy ústřičný
8 krémových žampiónů /můžete použít i ty obyčejné/
2 velké červené a 4 žlutý cibule /dohromady asi 500g/
rostlinný olej
1 lžíce rajského protlaku
2 stroužky česneku nasekaného nadrobno
1 lžíce uzené papriky /vážne ji zkuste, nedáte pak bez ní ani ránu! /
1 lžíce červené papriky
Pepř, sůl, drcený kmín
Chilli podle chuti, já dala dvě čerstvé chilli papričky
Vývar nebo voda na podlití
1 střední brambora, nastrouhaná najemno
Čerstvá majoránka
Všechnu cibuli nakrájíme na kostičky a v hrnci, na rozpáleném oleji, ji necháme zesklovatět.
Pak přidáme lžíci rajského protlaku a chvíli smažíme, aby ztratil kyselost. Potom přisypeme věškeré koření, které restujeme jen krátce a přihodíme hlívu a žampióny nakrájené na kousky, spolu s nasekaným česnekem. Plamen trochu stáhneme důkladně vše promícháme a dusíme, dokud se tekutina nezačne vypařovat. Pokaždé, když se směs hub začne přichytávat ke dnu a tvoří se na něm tmavý film, ho pěkne odškrábeme vařečkou a necháme přichytit znovu…a znovu…třeba 4x-5x. Tím získá guláš nádherně tmavou barvu, ale pozor, dno nesmí být černé, pořád jen pěkne tmavě hnědá barva.
Když už není v hrnci, co by se odpařilo, zalijeme takto podušenou hlívu s žampióny vývarem nebo vodou, jen aby byla směs lehce ponořená a vaříme do měkka asi 15 minut. Množství cibule a hub by mělo být dostatečné, aby se nemusela omáčka zahušťovat. Pokud vám ale připadá řídka, nastrouhejte do ní 1 střední bramboru najemno, provařte asi 3-4 minuty a je to. Škrob z brambory splní svou zahušťovací funkci a už jen stačí guláš dochutit solí či pepřem. Po stažení z plotny, přidejte ještě nasekanou čerstvou majoránku a podávejte s křupavým chlebem, knedlíkem, těstovinami, anebo jako u nás doma…s vařenými krupkami. Dobrou chuť!