Categories Hlavní jídla, Vegetariánské

Guláš z hlívy ústřičné

Posted on
Guláš z hlívy ústřičné

Máte hroznou chuť na houbovou omáčku, ale zásoby lesních hub jsou nulový? Jsme na tom teda stejně, letos už to nepodcenim! Teď ale nezbejvá, než se poohlídnout po dostupných „náhražkách“ a něco dobrýho z nich uvařit! 🙂

Počet porcí: 4
Doba přípravy: 45 minut

Ingredience:
500g hlívy ústřičný
8 krémových žampiónů /můžete použít i ty obyčejné/
2 velké červené a 4 žlutý cibule /dohromady asi 500g/
rostlinný olej
1 lžíce rajského protlaku
2 stroužky česneku nasekaného nadrobno
1 lžíce uzené papriky /vážne ji zkuste, nedáte pak bez ní ani ránu! /
1 lžíce červené papriky
Pepř, sůl, drcený kmín
Chilli podle chuti, já dala dvě čerstvé chilli papričky
Vývar nebo voda na podlití
1 střední brambora, nastrouhaná najemno
Čerstvá majoránka

Všechnu cibuli nakrájíme na kostičky a v hrnci, na rozpáleném oleji, ji necháme zesklovatět.

Pak přidáme lžíci rajského protlaku a chvíli smažíme, aby ztratil kyselost. Potom přisypeme věškeré koření, které restujeme jen krátce a přihodíme hlívu a žampióny nakrájené na kousky, spolu s nasekaným česnekem. Plamen trochu stáhneme důkladně vše promícháme a dusíme, dokud se tekutina nezačne vypařovat. Pokaždé, když se směs hub začne přichytávat ke dnu a tvoří se na něm tmavý film, ho pěkne odškrábeme vařečkou a necháme přichytit znovu…a znovu…třeba 4x-5x. Tím získá guláš nádherně tmavou barvu, ale pozor, dno nesmí být černé, pořád jen pěkne tmavě hnědá barva.

Když už není v hrnci, co by se odpařilo, zalijeme takto podušenou hlívu s žampióny vývarem nebo vodou, jen aby byla směs lehce ponořená a vaříme do měkka asi 15 minut. Množství cibule a hub by mělo být dostatečné, aby se nemusela omáčka zahušťovat. Pokud vám ale připadá řídka, nastrouhejte do ní 1 střední bramboru najemno, provařte asi 3-4 minuty a je to. Škrob z brambory splní svou zahušťovací funkci a už jen stačí guláš dochutit solí či pepřem. Po stažení z plotny, přidejte ještě nasekanou čerstvou majoránku a podávejte s křupavým chlebem, knedlíkem, těstovinami, anebo jako u nás doma…s vařenými krupkami. Dobrou chuť!

2 comments