Neni cibulačka, jako cibulačka 🙂 Ta francouzská, s bílým vínem, bylinkama, koňakem a sýrem, je ze všech nejlepší!
Pevně danej recept na ní neni, co kuchař, to jinej postup i ingredience. Jediný, co se ovšem musí zachovat, je správně zkaramelizovaná cibule!
U nás doma je tahle polívka děsně oblíbená, a tak vznikl i můj unikátní recepis s Metaxou, protože jinej vhodnej alkohol po ruce zrovna nebyl 🙂
A víte co? Ta chuť nemá chybu! 😀 Pojďte mrknout, jak na to.
Počet osob: 4
Doba přípravy: 35 minut
Ingredience:
5 středních cibulí, nakrajených na půlkolečka – používám většinou bílou cibuli, je na to nejlepší 🙂
100g másla
2 bobkový listy, 3 kuličky novýho koření, 3 kuličky černýho pepře, sůl
Tymián / pár snítek /
1,5dcl suchýho vína
1l jakýhokoliv vyývaru
1 lžíce Metaxy /může bejt i koňak, brandy nebo portský /
sýr gruyère nebo comté / když nemám, použiju 48% goudu /
Cibuli si nakrájíme na půlkolečka a vhodíme ji do hrnce, na rozpuštěný máslo. Po asi pěti minutách restování, přidáme bobkovej list, nový koření, pepř a sůl a dál restujeme do bezvědomí 🙂
Když cibule hodně zhnědne, pustí všechen cukr a dno je pokryto tmavou vrstvou zkaramelizovaný směsi, hrnec stáhneme z plotny, přiklopíme poklicí a necháme asi 10 minut odpočinout.
Po odkrytí pokličky nám zkaramelizovanou cibuli půjde dobře „odškrábnout“ a celá směs chytne nádherně zlatou barvu. Přihodíme snítku tymiánu a ještě chvíli restujem.
Pak přilijeme 1,5dcl vína, necháme ho vyvařit, zalejeme cibuli vývarem a vaříme asi 10 minut na mírným plameni. Na úplnej závěr vmícháme do polívky lžíci Metaxy, stáhneme z ohně a je hotovo.
Francouzskou cibulačku podáváme s máslovýma krutonama, zasypanou sýrem ☺ V zimních měsících je nejoblíbenější, ale u nás jede prakticky kdykoliv 🙂