Categories Dezerty

Meruňkový koláč

Posted on
Meruňkový koláč

Léto je tu a s ním spousta druhů ovoce! Mezi moje nejoblíbenější patří meruňky – v jakékoliv podobě A pak je tu můj malej předškolák a velkej pomocník v kuchyni – Sam, kterej se může utlouct po tomhle báječným meruňkovým koláči s citrónovou kůrou Jdem na něj!

Ingredience:
600 g vypeckovaných meruněk
200 g hladké mouky
125g másla + kousek na vymazání
4-5 lžic studené vody
3 lžíce třtinového cukru
1 vanilkový cukr (nejlépe domácí)
Moučkový cukr
Špetka soli
Lemon curd (citronový krém, na kterej pořád slibuju recept
4ks hřebíčku
½ badyánu
Citronová kůra z půlky citronu

Postup:
Troubu předehřejete na 200 °C. Koláčovou formu ideálně o průměru 22 cm vymažete kouskem másla, které se pak krásně vsákne do těsta, tu chuť miluju!
Z mouky, másla nakrájeného na kousky, lžíce třtinového cukru, špetky soli, citronové kúry a studené vody vypracujeme těsto. Zabalíme do folie a v lednici necháme uležet aspoň půl hodinky.
Třetinu vypeckovaných meruněk nakrájíme na menší kousky. V hrnci je smícháme s vanilkovým a třtinovým cukrem, přidáme hřebíček, badyán a pecku z meruňky, chuť pak bude mnohem výraznější. Na mírném plameni necháme zkaramelizovat. Po vychladnutí přidáme půl lžíce lemon curd a promícháme.
Teď už jen vyválíme těsto, vložíme ho do vymazané formy, uděláme malý okraj a dno propícháme vidličkou. Po dně rozetřeme zredukované meruňky, poklademe měsíčky zbylých meruněk a lehce posypeme třtinovým cukrem, který na vrchu při pečení krásně zkaramelizuje. Dáme do trouby na 30 minut, a pak už si můžete užívat tu sladkokyselou chuť s typickou vůní baculatých semišových plodů oranžové barvy!