Categories Hlavní jídla, Předkrmy

Šťavnatý Roastbeef

Posted on
Šťavnatý Roastbeef

 img_9424

Poslyšte, ono to zase neni bůhvíjak těžký udělat dobrej roastbeef 🙂 Letos jsem se do něj pustila s chutí a když dodržíte pár základních postupů, musí se vám podařit stejná dobrota jako mně! Tak šup zástěru a jdem na to 🙂

Ingredience:
1kg nízkýho roštěnce
sůl, čerstvě mletý pepř
3 lžíce hořčice – může být dijonská, plnotučná nebo třeba hrubozrnná
worcester
kuchyňský provázek
olej
Potravinářská folie

Na tatarku:
200g majonézy
1 velká kdyselá okurka /nastrouhat nahrubo/
1/2 menší cibule /nastrouhat nahrubo/
sůl, pepř
citrónová štáva /pár kapek na dochucení/

Maso odblaníme, svážeme provázkem, aby drželo tvar a ze všech stran dobře osolíme, opepříme, potřeme hořčicí a pokapeme worcestrovou omáčkou. Pak ho položíme na talíř, přikryjeme folií a dáme odpočívat do lednice přes noc.

img_9336 img_9343 img_9346
Druhý den vyndáme maso z lednice cca hoďku před přípravou, aby získalo pokojovou teplotu. Troubu předehřejeme na 150 stupňů. Na rozpálenou pánev nalejeme asi 2-3 lžíce oleje a maso na něm zprudka zatáhneme ze všech stran. /z každé cca 2 minutky/.

img_9351 img_9417
Pak roštěnou přendáme do pekáčku a nepřiklopené ho pečeme cca 30-35 minut. Já dostala k Vánocům báječný nádobí od Royalty Line se systémem CLICK, takže na pánvi zatáhnu maso, hned ji strčim do trouby a jen odepnu rukojeť 🙂 Přesně tahle funkce nádobí mi v kuchyni chyběla, nic nemusim přendavat! 🙂
Po těch 35 minutách by maso mělo mít uvnitř něco mezi 54-58 stupni, což je pro roastbeef ideální stav propečení, který můžete kontrolovat kuchyňským teploměrem.

img_9425 img_9430 img_9447

Když je hotovo, vyndáme roštěnou z trouby a necháme ho alespoň 45 minut odpočívat. Jen tak docílíme udržení veškeré šťávy uvnitř masa a nevyteče nám na prkýnko. No a je to! Už stačí jen udělat výbornou domácí tatarku smícháním všech uvedených surovin a vychutnat si šťavnatý plátečky vynikajícího roastbeefu, kterej určitě neděláte naposledy!

img_9475