Categories Hlavní jídla

Nejlepší špízy!

Posted on
Nejlepší špízy!

Je pátek, víkend nebo klíďo všední den a vy se chystáte grilovat, pže sezóna prostě jede.
Krkovice na česneku je už ohraná deska, tak vymejšlíte, co na ten voheň hodit a já vám poradim úžasnou záležitost. Udělejte si pořádný špízy!

Počet osob: 4
Doba přípravy: 30-40 minut

Ingredience:
400g hovězí roštěný
400g vepřový panenky
150g jelení nebo jehněčí klobásy
100g slaniny v celku
1 cuketa
4 šalotky, červená i bílá cíba
červená nebo oranžová paprika
cherry rajčátka
mořská sůl, čerstvě mletej pepř, Fajitas koření
olej

Maso si nakrájíme na cca 50g kostky – chceme mít na tyči pěknej kus šťavnatý flákoty, do který se dá zakousnout. Jelení nebo jehněčí klobásu – kterou byste měli sehnat u lepších řezníků a v Praze jí maj skvělou na Arbesu, kam chodim nakupovat už leta – stočíte do 4 šneků, jaký vidíte na fotce. Cuketu a papriku si nakrájíte na kostky, slaninu na plátky, šalotku na kolečka, cíbu třeba na čtvrtky.
Já si dávám všechny ingredience zvlášť a buď je jen osolim, opepřim a zakápnu olejem nebo je posypu Fajitas kořením, který má nezaměnitelnou a skvělou chuť. Ačkoliv je to koření texasko-mexický, neni palivý, obsahuje červenou a uzenou papriku, třtinovej cukr, kterej na mase pak krásně karamelizuje a tymián, po kterým to celý božsky voní! Koupit se dá třeba u Antonína, rozhodně ho zkuste!
No a teď už je to sranda…na delší kovový nebo normální špejle napichujete cíbu, slaninu, maso, cuketu, klobásu, papriku, atd, atd…střídáte si to jak je libo, na každý špejli by měly bejt 4 kusy masa, 1 klobása a zbytek jak se povede 🙂
Grilujeme na rozpáleným grilu, cca 10 minut, za průběžnýho obracení.
Báječně se k týhle dobrotě hodí dip ze zakysaný smetany a modrýho sýru nebo bbq omáčka.
Pak už jen kus pečiva, domácí hrancle a nebo jednoduše nic 🙂

IMG_3873