Muffkies – dokonalý sušenky!

img_9453
Furt musíte vymejšlet na víkend něco ke kávičce, žejo? Já jak moc nepeču, tak ale dělám báááječný sušenky a řikám jim Muffkies, protože jsou to cookies upečený ve formičkách na muffiny 😀 Tušíte správně, že tenhle nápad vznikl leností, když jsem vzdala snahu o parádní tvary sušenek 🙂 Muffkies jsou měkkoučký, voněj máslem a vy je prostě musíte udělat k tomu nedělnímu kafi 😀

Ingredience:
100g hladký mouky
200g polohrubý mouky
200g třtinovýho cukru /nejlíp, když seženete Muscovado, má perfektní chuť i vůni!/
1 lžička jedlý sody
1 a půl lžičky škrobu
půl lžičky soli
175g másla
2 vejce
1 vanilkový lusk
70g hořký a 130g mléčný čokolády
150g lískových oříšků /nejlíp nasucho opražených/

Máslo rozpustíme a necháme trochu zchladnout. Pak do něj v míse vmícháme třtinovej cukr a zašleháme obě vejce. Nakonec přidáme dřeň z vanilkovýho lusku.

img_8903 img_8906 img_8894
V jiné míse smícháme obě mouky, sůl, škrob i sodu a tuto sypkou směs vmícháme do té tekuté. Čokoládu i ořechy, nasekaný na kousky přidáme do těsta, který bude hutný a trochu lepivý. Zamotáme ho do potravinářský folie a necháme cca hoďku a půl odpočinout v lednici.

img_8913 img_8914 img_8920
Troubu předehřejeme na 160 stupňů a z těsta tvarujeme halabala kuličky o průměru asi 3-4cm, který můžete dát na pečící papír anebo do formček na muffiny, ony se v nich v troubě krásně roztečou a udrží jejich tvar 🙂 Pečeme 10-12 minut. Nebojte se, že Muffkies po týhle době vypadají nedopečeně, není tomu tak. Výsledkem jsou pak měkkoučký placičky, který se rozplynou na jazyku 🙂

img_8923 img_9456 img_8900

Tip: zbytek vanilkovýho lusku si dejte do plechovky s cukrem, občas protřepejte a máte na pečení dokonale voňavej vanilkovej cukr a bez CHEMIE! 

img_9468