Categories Dezerty, Videorecepty

Čokoládová Babka

Posted on
Čokoládová Babka

Babka! I když jsem pečící břídil, tuhle nádhernou buchtu jsem prostě musela zkusit upéct! 🙂 Celej proces se samozřejmě neobešel bez pár zaškobrtnutí, ale výsledek je dokonalej! Těsto podobný Trdelníku, spousta čokolády, ořechů, másla… a když to zvládnu já, tak vy stopro 😀
Natočila jsem i celej postup, kde mimojiný uvidíte i ta moje klopýtnutí :)) Přesto se Babka povedla a chutná dokonale ♥

Odkaz tady: 

Ingredience
Těsto:
20g čerstvého droždí
100ml mléka
1 lžíce cukru
90g másla
1 vejce (L)
1/4 lžičky mořské soli
280g hladké mouky
špetka mletého hřebíčku
špetka skořice
špetka mletého kardamomu
kůra z půlky menšího pomeranče

Náplň:
100g másla
100g cukru
80g čokolády 70%
40g kakaa
50g mandlí
50g lískových ořechů

Sirup:
50ml vody
2 lžíce cukru
1 lžíce medu
1 lžička rumu
1 lžíce pomerančové šťávy /nemusí být/
30g vychlazeného másla

Nejdřív si zaděláme kvásek tak, že do misky rozdrobíme droždí, přidáma lžíci cukru, vymícháme kašičku a tu zalijeme vlažným mlíkem. Přikryjeme utěrkou a necháme na teplým místě 10-15 minut vyběhnout.
Kvásek pak smícháme se změklým máslem, vejcem, pomerančovou kůrou a postupně do směsi zapracováváme mouku, pomocí vařečky. Pak přidáme sůl, polovinu koření a alespoň 10 minut těsto hněteme. Tuhle práci vám ušetří robot nebo domácí pekárna 🙂 Já na to šla pěkně postaru. Pak mi připadalo, že holýma rukama to zvládnu líp a to byla velká chyba 😀 Těsto je lepivý, na vál nepatří, udržte ho hezky v míse a hněťte vařečkou…to bylo pro mě ponaučení číslo jedna 😀
Dobře zpracovaný těsto přikryjte utěrkou a nechte kynout na teplým místě bez průvanu asi hodinku, nebo dokud nenabude dvojnásobnýho objemu.

Zatímco nám těsto kyne, připravíme si náplň. Ve videu dávám víc cukru, řiďte se ale množstvím v receptu, bohatě to bude stačit 🙂
Ve vodní lázni nebo kastrůlku rozehřejeme máslo, přidáme cukr, pak čokoládu, za stálýho míchání necháme vše rozpustit, vmícháme kakao a zbytek koření. Ořechy pokrájíme a opražíme nasucho na pánvi. Hotovo

Pak zbývá ještě sirup, kterým upečenou babku, ještě za tepla, přelijeme.
V rendlíku přivedeme vodu k varu, přimícháme cukr, med a necháme svařit. Vaříme asi 5 minut, odstavíme z plotny, přidáme lžičku rumu, pomerančovou šťávu a postupně vmícháme kostky vychlazenýho másla.

Vykynutý těsto vyklopíme na pomoučenou pracovní plochu a vyválíme z něj tenkou placku ve tvaru obdélníku – asi 30x50cm. Ve videu uvidíte, jak se mi ten tvar taky ne/poved 😀 Na placku rozetřeme čokoládovou polevu, posypeme ji 3/4 opražených ořechů a zarolujeme do válečku.


Ten pak rozřízneme podél a z obou pramenů zamotáme cop tak, aby naříznutá strana byla vždy nahoře. Konce zapletence potom dlaněma srazíme k sobě, aby se babka vešla do pekáčku, vystlanýho pečícím papírem. Necháme ji ještě půl hodinky kynout, a pak šup s ní do trouby, rozpálený na 180 stupňů, asi na 35 minut, dokud nezezlátne.


Upečenou babku na závěr posypeme zbytkem ořechů a rovnoměrně přelijeme rozehřátým sirupem. Už ji zbývá jen vyndat z formy, vytáhnout jde dobře za pečící papír, kterej po vychladnutí odstraníme.

Recept jsem zkombinovala od dvou blogerek – dvou Markét 🙂 Jedna z kitchenette, druhá v troubě 🙂 A moc jim za ně děkuju, protože tohle je jedna velká, čokoládovomáslová pecka! ♥