Categories Hlavní jídla

Lotrinský Quiche s chřestem

Posted on
Lotrinský Quiche s chřestem

Ingredience:
Na těsto:
175g hladké mouky
100g povoleného másla
1 žloutek
4 lžíce studené vody
/můžete přidat i strouhanej parmezán!/

Neuvěříte, co se mi stalo! … já vařila!! 😀 Teda pekla… to je vlastně úplně fuk, hlavní je, že jsem byla po strašně dlouhý době zase v zástěře, chytla poslední záchvěv chřestový sezóny za pačesy a rozjela cvrkot v mojí malý kuchyňce :))) Lidi, to vám bylo báječný… ♥ No nic, dost řečí, poďte si taky upéct nejúžasnější francouzskej slanej koláč – Quiche s chřestem 🙂

Náplň:
3 vejce
200g crème fraîche /v receptu popsáno, čím lze nahradit/
200ml smetany ke šlehání /30% a výš/
8-10 nožiček zeleného chřestu
150g slaniny
75g sýru gruyere /nebo goudy/
sůl, pepř
špetka muškátového oříšku

Přísady na těsto svižně zpracujeme v míse, abychom máslo dlouze rukama nezahřívali. Vyválíme z něj tenkou placku, kterou přeneseme pomocí válečku na formu a tu pak dáme odpočinout do lednice asi na 10 minut.
Troubu předehřejeme na 200 stupňů, vyndáme těsto, položíme na něj pečící papír a zatížíme ho třeba zapejkacíma mističkama nebo hrstí nějaký luštěniny /fazole, hrách/. Pečeme 15 minut, sundáme zátěž a pečeme ještě 5 minut, než povrch lehce zezlátne. Mezitím si rozšleháme v míse vejce a přidáme crème fraîche se smetanou. Crème fraîche, čili hustou zakysanou smetanu, lze koupit v supermarketech, nebo si ji můžete vyrobit doma, což je disciplína sama o sobě, anebo jí nahradíte domácí lučinou, kterou připravíte takhle: http://www.monovareni.cz/domaci-lucina/
Opět prošleháme. Směs osolíme, opepříme a ochutíme muškátovým oříškem.

Slaninu nakrájenou na nudličky, orestujeme na pánvi. Polovinu sýru nastrouháme nahrubo, tu druhou najemno.
Z chřestu odřízneme dřevnaté konce a nožičky zbavíme tuhých slupek / třeba škrabkou na brambory/. Takhle připravenej chřest povaříme cca dvě minutky ve vroucí osolené vodě, hned zchladíme v míse s vodou studenou a necháme okapat. /Celýmu tomu procesu se řiká blanšírování/.
Na dno těsta nasypeme slaninu, hrubou část sýru, zalijeme to směsí vajec a smetany a poklademe chřestem. Navrch přijde jemně nastrouhaný sýr a hotovo dvacet! 🙂 Pečeme opět na 200 stupňů, cca 25 minut do zezlátnutí.

Quiche je báječnej jak teplej, tak studenej… pokud vám teda stihne vychladnout… nám většinou ne 😀


1 comment