Categories Hlavní jídla

Panenka s mandlemi, v pomerančové marinádě

Posted on
Panenka s mandlemi, v pomerančové marinádě

Na dnešní den jsem naplánovala grilovací minipárty. Jelikož se ale venku daly najednou servírovat jen kroupy, milá společnost se sešla u nás doma.
Z Pohlreichovy kuchařky „Grilování“, jsem si vybrala dva recepty a k večeři se tak podávala vepřová panenka, plněná pomerančovou pastou s mandlema, HOVĚZÍ ROŠTĚNÁ v kávový marinádě a k tomu zeleninovej salát. Grilsezóna začala, tyhle dobroty by na vašem grilu rozhodně neměly chybět 🙂

Ingredience pro 2 osoby:
600g vepřový panenky /2 menší celé panenky/
4 pomeranče
170g loupaných mletých pražených mandlí
2 lžíce medu
4 stroužky česneku, nakrájených na plátky
4 lžíce extra panenskýho olivovýho oleje
4 lžíce nakrájenýho oregana
1 plátek másla, nakrájenýho na kostičky
špetka mořský soli a čerstvě mletýho pepře
– navíc budete potřebovat kuchyňskej provázek

Postup:
Nastrouhejte kůru ze 4 pomerančů a promíchejte ji s mandlemi, přidejte med a spojte vše, až vznikne pasta. Ostrouhaný pomeranče si oloupejte.

IMG_5530 IMG_5546

Maso podélně nakrojte, ale nerozkrojte úplně. Rozevřete ho a na jednu polovinu naneste mandlovou pastu. Vymačkejte na ni šťávu z pomeranče a poklaďte plátky česneku. Maso zabalte jako roládu a převažte provázkem.

IMG_5550

Ze šťávy ze zbylých pomerančů, oregana a oleje umíchejte marinádu a přelijte jí maso v nádobě. Panenky několikrát obraťte, aby se dobře obalilo marinádou a nechte přikryté v lednici nejmíň hodinu, nejlíp však přes noc.

IMG_5551 IMG_5556

Asi hoďku před grilováním vynjdejte maso z lednice, po hodině i z marinády, osolte ho, opepřete a marinádu si dejte stranou.
Maso grilujeme do růžova, asi 7,5 minuty z každý strany, občas potřeme ještě marinádou z pomerančů.

Hotový maso nechte před podáváním chvilku odpočnout v alobalu. Zbylou marinádu slijte do kastrůlku a na prudkým ohni svařte na polovinu. Mimo oheň postupně vmichejte máslo.

Grilovaný panenky nakrájejte na plátky, zakápněte omáčkou a podávejte třeba se zeleninovým salátem s černýma olivama 🙂