V koláčích a buchtách mám nejradši snoubení sladkokyselý chuti! A přesně proto je rebarborovej koláč to pravý vořechový 🙂
Do náplně můžete samozřejmě použít i jiný ovoce. Třeba hrušky se skořicí jsou v něm taky skvělý, fantazii se meze nekladou!
Doba přípravy: 55 minut
Ingredience:
Náplň:
500g rebarbory
3 lžíce třtinovýho cukru
asi 3cm jemně nastrouhanýho zázvoru
250g řeckýho jogurtu
70g medu
3 vejce
1 lžíci kukuřičnýho škrobu
1 lusk vanilky nebo lžíci vanilkovýho extraktu /NE AROMA!/
Jak si vyrobíte domácí vanilkovej extrakt, najdete zde.
Těsto:
200g hladký mouky
100g cukru
1 vejce
100g změklýho másla
Rebarboru oloupeme a nakrájíme na malý špalíčky. Smícháme jí v misce se 3 lžícema třtinovýho cukru a nastrouhaným zázvorem.
Vedle, v jiný misce, si rozmícháme řeckej jogurt s vejci, dužinou z vanilkovýho lusku, medem a lžící kukuřičnýho škrobu.
Suroviny na těsto smícháme, vypracujme pěkně do hladka, zabalíme do potravinářský folie a necháme minimálně hoďku odpočívat v lednici. Pak těsto vyválíme do formy, vymazaný máslem, posypeme rovnomerně rebarborou, zalejeme smesí z jogurtu, vajec, vanilky a medu a dáme péct na 180°C asi na 30-40 minut, dokud nám náplň nezezlátne.
Hotovo dvacet, sladkokyselá dobrota je na světě 🙂