Categories Ostatní, Snídaně, Vegetariánské

Parmezánové housky koupané v másle

Posted on
Parmezánové housky koupané v másle

Zatím nejlepší housky na hamburgery, co jsem pekla, byly ty parmazánový.
Vlastně jsou to nejlepší housky, co jsem pekla, vůbec 🙂 Báječný třeba k polívce, obložený nebo zkrátka samotný 🙂

Množství: 14 bulek
Doba přípravy: 3h, včetně kynutí.
Ingredience:
500 g hladký mouky
180 ml vlažný vody nebo mléka
30 ml olivovýho oleje nebo másla
30 g droždí
25 g třtinovýho cukru
2 vejce velikosti L (130 g)
10 g soli
150g  parmazánu
Vejce na pomašlování
100g rozpuštěnýho másla, ve kterým se budou bulky „koupat“ před posledním kynutím.
Lístečky tymiánu nebo sekaný rozmarýn.

Pokud máte domácí pekárnu, dejte do ní všechny ingredience /nejdřív tekutý, pak sypký/, kromě parmazánu, a zvolte program „Těsto“ Po chvíli hnětení přidejte parmazán a další přísady a nechte těsto vykynout.
V opačném případě nasypte mouku do mísy, doprostřed udělejte důlek, kam nalejete vlažnou vodu či mléko, s rozmíchaným droždím a cukrem. Vše promíchejte a nechte asi 10 minut odpočívat. Pak přidejte olej, sůl a vejce a hnětete, dokud není těsto hladký a přimíchejte nahrubo nastrouhaný parmazán.
To pak přikryjte utěrkou a já ho zpravidla dávám kynout do peřin 🙂 Asi hodinku ho nechte v teple.
Vykynutý těsto vyklopíme na vál, ruce si trochu pomoučíme, těsto rozdělíme asi na 14 kousků, po 70 gramech, ze kterých tvoříme válením bochánky. Během valení párkrát bochánek splácneme, aby praskly vzduchový bubliny.

IMG_5759 IMG_5760

Plech si vysteleme pečícím papírem a bochánky na něj naklademe tak, aby okolo sebe měly dost prostoru, při druhým kynutí se ješte jednou nafouknou. Po dokončení všech bochánků, je necháme 15 minut odpočívat pod utěrkou. Tento čas využijeme k rozpuštění asi 100g másla v rendlíku a po uplynulé lhůtě každej bochánek v másle „vykoupeme“. Dáme zpět na plech, naposledy splácneme dlaní a dáme znovu kynout do peřin, na cca hodinu.

IMG_5772 IMG_5775

Rozpálíme si troubu na 220 stupňů, bulky potřeme rozšlehaným vejcem, můžeme posypat sezamem a pečeme cca 12 minut dozlatova.

IMG_5779 IMG_5780

Po upečení houstičky vyndáme na mřížku a snažíme se je nesežrat eště horký 😀 Teda vy se snažte…my to dávno vzdali 😀

IMG_5787

1 comment