Categories Polévky

Slepičí vývar

Posted on
Slepičí vývar

Zase jsem po dlouhý době byla nakupovat v Řeznictví Branická, kam jsem si šla spravit náladu po cestě z pošty a od doktora 📯💊:)
Ty kluci si dělaj vlastní utopence, karlovarsko-špekový knedlíky, a taky maso na burgery, který jim závidim a nechci přiznat, že je maj lepší než já!… / nemaj 😀 / 🍔
Ale k věci! 😀 Koupila jsem u nich i krásnou slepičku 🐔 a nedělní oběd znamená skvělou polívku!! Moje babička dycky řikala, že ta nejlepší je právě slepičí! Dělala jsem ji poprvý a doprčic!! Je fakt dokonalá 🙂 ♥ 🍲

Ingredience:
1 slepice
2 mrkve
2 petržele
kousek kapusty
kousek květáku
kousek kedlubny
svazek listové petržele
1/4 celeru
1 větší cibule se slupkou
4 stroužky česneku
1 lžíce másla
1 bobkový list
5 kuliček pepře
5 kuliček novýho koření
lžička soli, pepř
4l vody

Slepici omyjeme, vložíme do většího hrnce, zalijeme 4l studené vody a přivedeme k varu. Pak stáhneme oheň na minimum a postupně sebereme tvořící se pěnu, abychom měli vývar čistý.
Jakmile se pěna tvořit přestane, přidáme koření, lžičku soli a vaříme nezakryté, cca 1,5h.
Mezitím si očistíme zeleninu. Polovinu mrkve, petržele a celeru nakrájíme na kousky, česnek i cibuli necháme v celku a následně spolu s květákem, kapustou a kedlubnou přidáme do polévky. Opět přivedeme k varu, pak stáhneme zase na minimum a mírným probubláváním vaříme cca 45 minut.
Zbylou mrkev, celer i petržel nastrouháme nahrubo a orestujeme na másle dozlatova, s trochou pepře. / Můžeme zarestovat i stroužek prolisovaného česneku./
Když je maso měkké, scedíme vyvar přes jemné síto, vyvařenou zeleninu většinou snim, nebo rozmačkám Zuzce do mističky s granulema, páč to miluje! 😀
Do čirého vývaru oberu maso ze slepice, přidám kořenovou zeleninu na másle a nejlepší jsou do toho ještě domácí nudle 🙂 / Hele, já fakt občas ještě vařim 🙂 Akorát už o vám o tom nestihnu napsat 🙂 tak snad jsem i tak trošku užitečná 🙂 /

Čirý slepičí vývar
Slepičí vývar se smaženou zeleninou na másle

1 comment