Nevim jak vy, ale já ho milovala! Rizoto ze školní jídelny 🍛 😀 Přetažená rejže, mletý maso, hrášek a Eidam „třicítka“! 🧀 🙂 Včera o něj bylo doma požádáno se slovy „Ale ne, že ho budeš vylepšovat“ 🤣
Našla jsem si teda 5 receptů, včetně jednoho přímo ze závodní jídelny. Pospojovala je, z každýho si vzala něco a dokonalá chuťová vzpomínka na školní léta je na světě! Nejde o žádnou vysokou gastronomii, dokonce by se tomu ani nemělo řikat rizoto, ale je to setsakramenstky dobrý 🙂 Jestli jste do tohodle jídla byli zamilovaný jako já, tady nesu recepis 🙂
Ingredience:
500g mletého vepřového masa
4 sáčky rýže / nebo 400g dlouhozrnné rýže /
1 cibule
1 lžíce sádla
1 lžíce rajčatového protlaku
1 lžíce červené papriky
1 menší stroužek česneku
1 sáček mražené zeleniny /mrkev, hrášek, kukuřice/
1 malý konzervovaný hrášek
cca 250ml vývaru
sůl, pepř
strouhaný sýr na posypání
Cibuli nakrájíme na kostičky a ve větším hrnci ji na rozehřátém sádle necháme zesklovatět.
Přihodíme mleté maso a restujeme. Maso pustí štávu, kterou za pravidelnýho míchání vyvaříme zpátky na tuk. Pak do směsi zarestujeme lžíci protlaku, přidáme mletou papriku, prolisovaný česnek a vše osolíme i opepříme. No a teď přijde ten „zázrak“, kterej způsobí nezaměnitelnou chuť školního rizota 🙂 🥫Konzervovaný hrášek zcedíme a tím nálevem mleté maso podlijeme, spolu s částí vývaru nebo vody. Přiklopíme a na mírným plameni dusíme asi 10 minut. Pak přidáme mraženou zeleninu / samozřejmě může být i čerstvá /, znovu podlijeme a dusíme dál do měkka. Mezitím si vedle uvaříme rýži. Je na vás, jestli to bude sáčková nebo normální. Nakonec do masové směsi přidáme ještě konzervovaný hrášek a celé to smícháme s uvařenou rýží. Tu jsem do hrnce přidávala po částech, abych si mohla zvolit „šťavnatost“ rizota a neměla ho suché. No a hotovec 🙂 Už jenom postrouhat sýrem, přidat na talíř kyselou okurku nebo nakládanou řepu a školní vzpomínka je na světě 🙂 🎒